Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 86x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

4161044 2023-02-26 09:44 Konradino (user activity1284) - Znaleziona

Nie mam zielonego pojęcia aka zielony dutch baby (dla dwóch wygłodniałych gnomów)

  • 3 jajka
  • garść liści szpinaku
  • 180 ml mleka
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • do podania: skyr waniliowy, świeże lub mrożone owoce, ulubiony dżem lub cukier puder

Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne (1l objętości) i nagrzewamy do 200 stopni. W blenderze kielichowym miksujemy mleko ze szpinakiem. Do zielonego płynu wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Do żaroodpornego dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wlewamy na nie zieloną masę i pieczemy 15-20 minut. Potwór wyrośnie i lekko zarumieni się - tak ma być. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.