Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 86x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

3942597 2022-05-14 15:33 NivilS (user activity8035) - Znaleziona

Ftf wypieczony.

 

CEBULARZE LUBELSKIE

Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto, pachnące nadzienie cebulowe z makiem – to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków Lublina i całej lubelszczyzny.

Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 30 g drożdży świezych lub 15 g drożdży suchych

DODATKOWO:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami .Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (czas około  1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 70 g każda) i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – makowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 45 – 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).

Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Nadzienie cebulowo – makowe:

  • 2 wielkie cebule, pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g)
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 – 2 minuty, odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem, solą. Wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki na całą noc.

Ostatnio edytowany 2022-05-22 15:18:29 przez użytkownika NivilS - w całości zmieniany 1 raz.