Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Browar Saskiego - OP83NC
Browarnictwo Ostrowieckie
Właściciel: BALAS1997
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 191 m n.p.m.
 Województwo: Polska > świętokrzyskie
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Mikro
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 04-08-2014
Data utworzenia: 04-08-2014
Data opublikowania: 04-08-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 22-08-2019
54x znaleziona
3x nieznaleziona
1 komentarze
watchers 2 obserwatorów
66 odwiedzających
23 x oceniona
Oceniona jako: dobra
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Można zabrać dzieci  Zalecane szukanie nocą  Dostępna rowerem  Wymagany dodatkowy sprzęt  Szybka skrzynka  Weź coś do pisania  Miejsce historyczne 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Browar Stanisława Saskiego - historia

 
Browar Stanisława Saskiego powstał w 1908 roku. Od roku 1910 do 1926 browar działał pod szyldem "Browar Saski". W latach 1926 - 1929 następuje zmiana szyldu browaru na "Browar Saski i Spółka". Lata 1926 - 1929 przyniosły rozwój browaru, jego modernizację, wprowadzenie urządzeń parowych oraz uruchomienie własnej słodowni. W 1934 roku zmieniono nazwę browaru na "St. Saski i J. Saski, Browar Parowy i Słodownia". W 1936 roku właścicielami byli: Stanisław Saski, Juliusz Saski i Maria Cybulska. Zakładem kierował Stanisław Saski. Zatrudniano wówczas 25 robotników, 2 osoby personelu technicznego i 4 urzędników. Roczna zdolność produkcyjna wynosiła 50.000 hektolitrów piwa i innych napojów (samego piwa produkowano rocznie w okresie międzywojennym od 3.000 do 8.000 hektolitrów) oraz 550 ton przemielonej mąki. Browar w niezmienionym stanie przetrwał okupację, pracując w tym czasie na potrzeby okupanta. Po wyzwoleniu, w roku 1945, browar na okres jednego roku zarządzany był jeszcze przez braci Saskich. W roku 1946 po decyzji KRN odnośnie nacjonalizacji przemysłu nastąpiły starania części załogi o objęcie nią browaru. W 1947 roku w tej sprawie do sądu o przywrócenie własności wystąpili spadkobiercy ostatniego  właściciela  (browar jako  zatrudniający  poniżej  50 osób  na jedną  zmianę nie  powinien podlegać nacjonalizacji), jednak  nacjonalizacja nastąpiła. W latach 1946 - 1951 browarem zarządzał CZPPF, oddział w Łodzi, a nazwę przekształcono na "Browar Ostrowiec". Od 1951 do 1957 roku browar działał pod nazwą "Ostrowieckie Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego", a od 1957 do 1970 roku "Kieleckie Zakłady Piwowarskie - Browar Ostrowiec Świętokrzyski". W roku 1970 nastąpiła ostateczna likwidacja browaru. Później mieściły się tu magazyny Herbapolu. W latach 80-tych prowadzono adaptację budynków na Miejskie Centrum Kultury, które istnieje tam do dzisiaj.
 

 

Źródło: http://ostrowiec-swietokrzyski.manifo.com/ciekawostki

 

 

------------------------------------------

 

 

Browar jest już po rewitalizacji :D
https://wostrowcu.pl/20190222142979/um-ostrowiec-swietokrzyski-ostrowiecki-browar-kultury-perla-architektoniczna-ostrowca-1550802543

Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
Browar po rewitalizacji - 1
Browar po rewitalizacji - 2