Browar Stanisława Saskiego powstał w 1908 roku. Od roku 1910 do 1926 browar działał pod szyldem "Browar Saski". W latach 1926 - 1929 następuje zmiana szyldu browaru na "Browar Saski i Spółka". Lata 1926 - 1929 przyniosły rozwój browaru, jego modernizację, wprowadzenie urządzeń parowych oraz uruchomienie własnej słodowni. W 1934 roku zmieniono nazwę browaru na "St. Saski i J. Saski, Browar Parowy i Słodownia". W 1936 roku właścicielami byli: Stanisław Saski, Juliusz Saski i Maria Cybulska. Zakładem kierował Stanisław Saski. Zatrudniano wówczas 25 robotników, 2 osoby personelu technicznego i 4 urzędników. Roczna zdolność produkcyjna wynosiła 50.000 hektolitrów piwa i innych napojów (samego piwa produkowano rocznie w okresie międzywojennym od 3.000 do 8.000 hektolitrów) oraz 550 ton przemielonej mąki. Browar w niezmienionym stanie przetrwał okupację, pracując w tym czasie na potrzeby okupanta. Po wyzwoleniu, w roku 1945, browar na okres jednego roku zarządzany był jeszcze przez braci Saskich. W roku 1946 po decyzji KRN odnośnie nacjonalizacji przemysłu nastąpiły starania części załogi o objęcie nią browaru. W 1947 roku w tej sprawie do sądu o przywrócenie własności wystąpili spadkobiercy ostatniego właściciela (browar jako zatrudniający poniżej 50 osób na jedną zmianę nie powinien podlegać nacjonalizacji), jednak nacjonalizacja nastąpiła. W latach 1946 - 1951 browarem zarządzał CZPPF, oddział w Łodzi, a nazwę przekształcono na "Browar Ostrowiec". Od 1951 do 1957 roku browar działał pod nazwą "Ostrowieckie Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego", a od 1957 do 1970 roku "Kieleckie Zakłady Piwowarskie - Browar Ostrowiec Świętokrzyski". W roku 1970 nastąpiła ostateczna likwidacja browaru. Później mieściły się tu magazyny Herbapolu. W latach 80-tych prowadzono adaptację budynków na Miejskie Centrum Kultury, które istnieje tam do dzisiaj.