Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 120 m n.p.m.
Województwo:
Polska > pomorskie
Typ skrzynki:
Tradycyjna
Wielkość:
Mała
Status:
Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-07-2014
Data utworzenia: 16-07-2014
Data opublikowania: 19-07-2014
Ostatnio zmodyfikowano: 14-08-2014
66x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
0 obserwatorów
24 odwiedzających
57 x oceniona
Oceniona jako:
znakomita
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Kaszubski kuch marchewny to popularny deser przygotowywany na różnego rodzaju uroczystości rodzinne – wesela, chrzciny, przyjęcia urodzinowe…
Ciasto początkowo przygotowywano z podstawowych i łatwo dostępnych w każdym gospodarstwie składników, takich jak marchew, mąka, woda. Dlatego mieszkańcy Kaszub nazywali je biednym ciastem.
Wraz ze wzrostem zasobności, gospodynie kaszubskie urozmaicały skład ciasta poprzez dodanie do niego bakalii, kakao, oleju, orzechów.
Sposób przygotowania ciasta jest prosty i szybki. Należy utrzeć marchew, a nadmiar soku odlać (posłuży do przygotowania polewy na ciasto). Następnie należy utrzeć jajka z cukrem, dodając mąkę oraz olej i trochę cynamonu do smaku. Na koniec do ciasta należy dodać startą marchew i bardzo dobrze wymieszać. Pieczenie ciasta trwa około godziny.
Recepturę przygotowania kaszubskiego kuchu marchewnego można odnaleźć w wielu publikacjach związanych z kuchnią regionalną Kaszub, takich jak „Kuchnia pomorska”, „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska, czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki”, „Powiastka o tim, jak przóde lat Kaszubi warzele”.
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.