KARP W GALARECIE
Nie istnieje jeden przeważający przepis na karpia po żydowsku, jednak wszystkie klasyczne przepisy łączy podawanie tej ryby na zimno, w słodkiej galarecie, obfitującej w rodzynki i posiekane w płatki migdały, niekiedy również plasterki marchwi i jajka. Wywar, z którego powstaje galareta, przygotowany jest z głowy i kręgosłupa ryby, pomału gotowanych przez wiele godzin z dużą ilością cebuli i innych warzyw.
W różnych domach tradycja każe podawać dzwonka ryby w całości bądź też mięso ryby jest rozdrobnione w postaci farszu zawiniętego w skórę ryby (pozorującą całą rybę), w którym jest ono zmieszane z cebulą, jajami, macą (czasem w postaci kulek), migdałami i przyprawami do smaku. Często dzwonka ryby są wypełniane tak przygotowanym farszem.
Wersje niekoszerne wykorzystują do galarety żelatynę wieprzową.
Tradycyjnie karp po żydowsku był podawany z chałką.
Kesz na starcie zawiera logbook i certyfikaty.
Zawartość kesza nie jest na wymianę.
Wesołych Świąt jaromx1.