Skrzynka kiedyś należała do [O12DŚB] 2023/2024
Aromatyczna kapusta z grzybami czyli prawdziwy przysmak kuchni polskiej. Gości na naszych stołach już od dawna i jest nieodzownym elementem kolacji wigilijnej. To potrawa niezwykle aromatyczna oraz prosta w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na to danie- inny ma nasza babcia, a inny mama, jeszcze inny sąsiadka.
Setki lat temu kapusta była najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Była używana w kuchni praktycznie na okrągło, ponieważ była tania i łatwa w przygotowaniu oraz stanowiła dobrą bazę pod różne dania. Dodawano do niej różne składniki, np. groch albo zebrane w lesie grzyby. Taka urozmaicona kapusta uchodziła za danie wykwintne, przygotowywane na różne święta i uroczystości. Jest tak do dziś, ponieważ kapusta z grzybami jest przygotowywana jako jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Bazę dania stanowi kapusta kiszona, cebula oraz suszone grzyby. Do tego obowiązkowo przyprawy: pieprz, sól, ziele angielski, liść laurowy. Jeśli chodzi o dodatki, to ile osób, tyle wersji. W jednej części Polski dodaje się suszone owoce, w jeszcze innej dodają tartą marchew i miód, a gdzie indziej świeżą kapustę, suszone jabłko i olej lniany
Kesz na starcie zawiera logbook i certyfikaty.
Zawartość kesza nie jest na wymianę.
Wesołych Świąt jaromx1.
Na C:geo kesz widnieje na kamieniołomie ale nie jest na nim.