Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Cukrownia [G] - OP9QPS
Eigenaar: szabla
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: meter NAP
 Provincie: Polen > wielkopolskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Micro
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 17-09-2023
Gemaakt op: 29-08-2023
Gepubliceerd op: 17-09-2023
Laatste verandering: 17-09-2023
21x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 2 Volgers
22 x Bekeken
18 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
2 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: illie, Wesker
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Take something to write  Monumental place  Access only by walk 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Cukrownia powstała 16 czerwca 1896 roku kiedy odbyło się pierwsze zebranie założycieli z pośród okolicznych ziemian, które uchwaliło budowę cukrowni i nadało przedsiębiorstwu formę spółdzielni z ogr. Odp.

Kapitał na budowę cukrowni był dość skromny i wynosił 327 000 marek, podczas gdy całkowity koszt budowy cukrowni wynosił 1 300 000 marek. Skorzystano więc z kredytu, który był wtedy tani i dostępny. Budowę cukrowni zlecono firmie: Saugerhausen, nie obyło się bez drobny usterek. Od października do grudnia 1897 roku przerobiono tylko 326 000q buraków, z których wyprodukowano zaledwie 38 000 q cukru surowego. Plantatorzy i udziałowcy otrzymali za dostarczone buraki 1,20 marki za kwintal. Większość udziałowców jak i wszyscy urzędnicy w tym księgowi cukrowni byli niemcami, dyrektorem był. P. Pfeifer, korespondencja także była prowadzona tylko w języku niemieckim. Kolejne lata były coraz bardziej pomyślne dla cukrowni  stopniowo spłacano kredyt i powiększano plantację, w trzecim roku wybudowano suszarnię wysłodków. Plantatorzy otrzymywali także wyższą ceną za dostarczone buraki. W 1904 roku w cukrowni zainstalowano dyfuzje Steffena, która polegała na niecałkowitym wyługowaniu cukru z buraków i równocześnie produkowano wysokowartościowych cukrowych wytłoków. Rekordowym rokiem w zakresie przerobionej ilości buraków był 1913 kiedy przerobiono 1 400 000 kwintali. Pierwsza wojna światowa niekorzystnie wpłynęła na cukrownie, gdzie wystąpił problem z kadra pracowniczą, dostępnością materiałów potrzebnych do produkcji jak i zmniejszał się sam areał sadzonych burak w przez plantatorów. Najtrudniejszy był rok 1919/1920 kiedy to kampanie rozpoczęto dopiero w styczniu, przerabiano buraki zgniłe, wydatek cukru wynosił jedynie 3,5%.

Dyrektor Pfeifer został aresztowany w styczniu 1919 roku i wydalony poza granice kraju. Na jego miejsce zaangażowano Alfreda Schandera, który po 4 latach wyjechał do Niemiec a jego miejsce zajął Zygmunt Psarski. Pierwsze lata powojenne także były trudne przez inflacje. Zrezygnowano także z dyfuzji Steffena, którą zastąpiono dyfuzją Rapid, umożliwiająca dokładniejsze wysłodzenie buraków. Jednak z czasem zaczęto wymieniać sprzęt na nowszy, przez co cukrownia stała się jedną z najnowocześniejszych w kraju. Dobowy przerób dochodził do 17 500 kwintali na dobę, zamiast cukru surowego produkowano prawie wyłącznie cukier biały.  Cukrownia należała do Związku Zachodnio-Polskiego przemysłu cukrowniczego, który powierzał wspólna sprzedaż cukru Bankowi Cukrownictwa w Poznaniu.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here