Tyskie Browary Książęce to szczególne miejsce na mapie polskiego przemysłu piwnego należące do Kompanii Piwowarskiej.
To najdłużej działający nieprzerwanie browar w Polsce, a dziś – również jeden z najnowocześniejszych browarów w Europie.
Rodowód browaru sięga początków XVII wieku – pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z 1613 roku.
Na ziemie polskie, podobnie jak do całej Europy, technologię warzenia piwa sprowadzili średniowieczni mnisi.
Przez ponad 200 lat tyskie browary należały do rodziny Promniców, baronów z Pszczyny.
W 1861 roku przeszły w ręce innej szlacheckiej familii – książąt Hochbergów.
Na ten czas przypada jeden z najbardziej dynamicznych okresów rozwoju w historii browarów. Właściciel zakładu książę Jan XI,
zwany przez Górnoślązaków „Starym księciem”, był wielkim miłośnikiem piwowarstwa i poświęcał wiele czasu sprawom tyskiego browaru.
On też, wraz ze swymi współpracownikami, przyczynił się do rozkwitu przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX wieku.
Przemyślane inwestycje takie jak zakup nowoczesnych maszyn, rozbudowa browaru (np. sztuczna chłodnia, poszerzenie fermentowni) sprawiły, że u schyłku ubiegłego stulecia w browarze warzono 100 000 hektolitrów piwa rocznie.
Wynik ten stawiał zakład z Tychów w pierwszym szeregu europejskich piwowarów.
Tyskie Browary Książęce stały się dobrze rozwiniętym i nowocześnie zarządzanym browarem.
W czasie II wojny światowej browar przeszedł pod zarząd komisaryczny Rzeszy Niemieckiej.
Podczas okupacji w tyskich browarach warzone było piwo dla niemieckiej armii.
Koniec wojny zastał browar niezniszczony, choć mocno zaniedbany i niedoinwestowany.
W 1999 roku Tyskie Browary Książęce połączyły się z LECH Browary Wielkopolski, tworząc wspólnie Kompanię Piwowarską S.A
W 2003 roku do Kompanii Piwowarskiej dołączył białostocki browar Dojlidy.
W wyniku realizowanego właśnie planu inwestycyjnego (rozbudowa warzelni, linii rozlewniczej
oraz zbiorników fermentacyjnych i leżakowych) osiągnie niebawem zdolności warzenia rzędu 8 mln hl rocznie.
Oprócz piwa Tyskiego warzy się w nim m.in. Lecha, Dębowe Mocne, Żubra oraz Książęce.
Do 2011 roku warzono tutaj również piwo Pilsner Urquell.
Tyski browar jako pierwszy w Europie uzyskał licencję na warzenie tego piwa poza Czechami.
Kesz na kordach