Za chwilę ugotujesz 10 dań wielkanocnych z różnych regionów Polski, a wraz z nimi koordynaty skrzynki.
Możesz też pójść na skróty i sprawdzić odpowiedzi tutaj, ale to tak, jakby nie posolić ziemniaków do sałatki jarzynowej.
Spróbuj najpierw samemu!
Bonus: jeśli po drodze do kesza uważnie się rozejrzysz, to zobaczysz, jak największy Pudzian świata wygłasza Urbi et Orbi.
Skrzynka zawiera na start: certyfikaty dla pierwszych znalazców, przepisy z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, własne pisadło oraz świąteczne fanty na wymianę (co warto mieć na uwadze zwłaszcza, jeśli zabiera się dzieci). Najlepiej podejmować za dnia - w ciepłe dni późnym popołudniem i wieczorem możesz mieć towarzystwo.
N 50°AB.CDE E 19°FG.HIJ
A. Na początek coś łatwego. Ciulim lelowski:
- brzmi jak czulent, więc obstawiam, że jest tam wieprzowina i na maksa cebuli, ewentualnie ziemniaki (4)
- jest to danie oparte na tradycyjnych składnikach, takich jak zboże ozime i ziemniaki plus mięso, które było aktualnie dostępne na przednówku (5)
- to zupa z ziemniakami, zakwasem, śmietaną i kolendrą o rzadkiej konsystencji (6)
B. Pogrzeb żuru i śledzia, praktykowany dawniej na Kujawach i Pomorzu to:
- zakopywanie resztek jedzenia na peryferiach wsi (8)
- dodatkowy dzień po świętach wielkanocnych, w trakcie którego dojadano przygotowane na tę okoliczność potrawy (4)
- uroczysty przemarsz z palmami w Wielką Niedzielę, podczas którego niesiono również naczynia z żurem i śledziami (2)
C. Wielkanocny chlebiczek to:
- wypiek na słodko, z bakaliami (8)
- rodzaj grubszego opłatka z wielkanocnym tłoczeniem (3)
- niewielki chleb na zakwasie, wypiekany w Wielkanoc po kilka na raz (0)
D. Serwatka, jajka i chrzan są składnikami:
- żuru jurajskiego (3)
- sułkowickiej krzonówki (0)
- gnata chrzanionego (5)
E. Rakowskie dzionie:
- spotkasz na dyskotece w Częstochowie, w dzielnicy Raków (3)
- wymagają ładowania kiszki (1)
- to rodzaj ciasta z mięsnym farszem (6)
F. Paskę bukowińską się:
- smaży (5)
- przyprawia i pozostawia do wysuszenia (8)
- piecze (0)
G. Handzlowska serwatka pochodzi z:
- Podkarpacia (9)
- Małopolski (6)
- Śląska (2)
H. Zylc nie obędzie się bez:
- podrobów drobiowych (3)
- podrobów wieprzowych (4)
- podrobów wołowych (9)
I. Tatarczuch to:
- ten kolega z pracy, który Cię denerwuje (9)
- taki chleb (5)
- potrawa ze zmielonego mięsa wołowego podawana z surowym żółtkiem i cebulą (1)
J. Polewka jurajska potrzebuje:
- krwi kaczej ‒ tak zwaną „czarną polewkę” podawano, gdy rodzina chciała dyskretnie dać do zrozumienia kandydatowi na męża, że został odrzucony (9)
- ziemniaków i maślanki ‒ w tych przepisach było już tyle ziemniaków, że w tym pewnie też są (1)
- suszu ‒ w Kusiętach pod Częstochową tradycyjnie na Wielkanoc piło się kompot z suszonych jabłek, gruszek, śliwek i moreli z dodatkiem maślanki (5)
Deze cache eigenaar geeft je de kans om de eindcoördinaten te controleren. Doe dit voordat je gaat zoeken!
Statistieken:
Pogingen: 28 keer,
Hits: 6 keer.