Istnieje około 670 różnych rodzajów dżdżownic.
Najdłuższą znaną dżdżownicą na świecie, rozciągającą się na ponad 2 metry, jest australijska dżdżownica olbrzymia Gippsland Megascolides australis.
Najczęściej spotykana dżdżownica (w Europie i większości innych rejonów o klimacie umiarkowanym) rośnie do wielkości około 20-25 cm po rozwinięciu.
Dżdżownice oddychają przez swoją skórę. Jeśli jej skóra wyschnie, to robaczek umrze.
Żyją tam, gdzie jest jedzenie, wilgoć, tlen i korzystna temperatura. Jeśli nie mają tych rzeczy, idą gdzieś indziej.
Dżdżownice wydają się śliskie w dotyku, ale w rzeczywistości są pokryte maleńkimi, włosowatymi szczecinami.
Na jednym akrze ziemi może być więcej niż milion dżdżownic.
Dżdżownice poruszają się w sposób falowy w wyniku skurczów mięśni podłużnych i okrągłych znajdujących się wewnątrz ciała dżdżownic.
Dżdżownice mogą być najlepszym przyjacielem farmera. Ich zachowanie może naturalnie poprawić jakość upraw. Podziemne tunele, które kopią, pozwalają wodzie łatwiej wsiąknąć w ziemię.
„Smażony robak jajeczny” - na Filipinach nosi taką nazwę, ponieważ wydaje się, że ma malutkie smażone jajka wzdłuż swojego ciała.
Dżdżownice są bezkręgowcami, pozbawionymi szkieletu. Aby podtrzymywać i kształtować swoje ciało, wypełnione są one olejkiem celomicznym.
Kesz: Odkręć zakrętkę i wyciągnij. Przy zamykaniu opuść powoli i zakręć dokładnie. Jak nie idzie łatwo, to znaczy że źle złapał gwint - popraw.
SPISZ KOD NIEZBĘDNY DO OBLICZENIA POŁOŻENIA SKRZYNKI FINAŁOWEJ