Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
[SGK20] Święta cały rok - OP9A2G
Same Gwiazdkowe Kesze 2020
Owner: shashlyk
Please log in to see the coordinates.
Altitude: m. ASL.
 Region: Poland > wielkopolskie
Cache type: Traditional
Size: Small
Status: Ready for Search
Date hidden: 20-12-2020
Date created: 16-11-2020
Date published: 24-12-2020
Last modification: 24-12-2020
32x Found
0x Not found
0 notes
watchers 1 watchers
71 visitors
21 x rated
Rated as: Excellent
1 x recommended
This cache is recommended by: Maniulek
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Go geocaching with children  Bike  One-minute cache  Take something to write 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

[SGK20] "ŚWIĘTA CAŁY ROK"

 

Kesz utworzony z myślą o miłośnikach świąt, którzy chcieliby móc poczuć ich smak przez cały rok.

Jak to zrobić? Wystarczy udać się na kordy i nabyć karpia w całorocznym punkcie sprzedaży ryb, a następnie przyrządzić go zgodnie z tradycyjnym przepisem:

 

Składniki:

  • - karp w całości 
  • - 4 duże cebule
  • - majeranek
  • - sól, pieprz do smaku
  • - mąka do obtoczenia
  • - masło klarowane do smażenia
  • - 100-150 g zimnego masła

 

Sposób przygotowania:

Dwa dni wcześniej czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut.

źródło

 

Przy okazji warto zwrócić uwagę na ciekawą lokalizację punktu, działającego na terenie dawnych basenów sportowych, zamkniętych dla pływających w 1979 roku. Do dziś widoczne są trybuny, które mogły pomieścić do 1500 widzów oraz 10-metrowa wieża do skoków z trzema pomostami na poziomie 3, 5 i 10 metrów. Basen dla pływających przeznaczony był do rozgrywania zawodów pływackich oraz treningów, natomiast drugi basen był przystosowany do rozgrywania zawodów w piłce wodnej.

 

O keszu:

Klasyczny klipsiak na kordach. Miejsce dość ruchliwe, szczególnie latem - zalecana ostrożność. Należy zabrać ze sobą coś do pisania. W środku, poza logbookiem, kilka drobiazgów na wymianę oraz 10 certyfikatów.

Przy odkładaniu proszę domaskować używając zastanego materiału, żeby nie było za łatwo.

Jest to mój pierwszy założony kesz, dlatego wszelkie wskazówki, szczególnie dotyczące korekty kordów, będą mile widziane. 

Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
Kiedyś ludzie, teraz ryby
Takie okazy po drodze
Łowimy gdzieś tu
Log entries: Found 32x Not found 0x Note 0x All entries Show deletions