Borowik szlachetny (Boletus edulis Bull.)
Aromatyczny grzyb jadalny o szerokich zastosowaniach w kuchniach europejskich. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
Współcześnie poza najczęściej stosowaną nazwą zwyczajową borowik szlachetny, do popularnych określeń gatunku należą: prawdziwek i borowik jadalny. Dawniej w języku polskim używano wielu określeń: borowik, grabak, grzyb borowik (też: borownik, borowy), grzyb jadalny, grzyb majowy, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy, grzyb właściwy, prawdzik, grzyb prawy, prawak, prawik, przawdziwik, prawdziwiec, grzyb dębowy. Poza tym ze względu na to, że młode osobniki borowika szlachetnego rozwijające się pod igliwiem są barwy białej, bywa on nazywany też grzybem białym.
Wyróżniające się wielkością okazy prawdziwków są przedmiotem nierzadkich doniesień medialnych w sezonie grzybobrania. Przykłady szczególnie efektownych znalezisk to okaz o wadze 3 kilogramów i osiągający 42 cm wysokości okaz o wadze 1,45 kg z okolic Korzybia. W dawnym Związku Radzieckim znaleziono prawdziwka o wadze 6 kg. Rekordowy prawdziwek znaleziony w Polsce ważył prawie 7,5 kg.
O ścieżce: grzyb należy do geościeżki Grzyby Polski, w której przedstawione jest 14 grzybów rurkowych w oparciu o wykaz Ministra Zdrowia zawarty w Rozporządzeniu z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. z 2011 r. nr 115, poz. 672).
O keszu: skrzynka w maskowaniu schowana na kordach z rozrzutem 15m, więcej w podpowiedzi
Uwaga! Nie należy używać w/w informacji jako przewodnika po grzybach i nie należy na ich podstawie rozpoznawać i zbierać grzybów!
Informacje o grzybie i jego fotografię zaczerpnięto z Wikipedii