Wioska Kulinarna w Podcierniu to unikatowe miejsce na turystycznej mapie Mazowsza. To tutaj za sprawą gospodyń z miejscowego KGW na stałe zagościła Sójka Mazowiecka.
Odwiedzający mogą zobaczyć, jak powstaje wypiek nagrodzony Perłą Kulinarną, posmakować go i poznać jego historię. W obiekcie odbywają się także inne pokazy i kursy kulinarne zaplanowane jako kilka godzin nauki i zabawy. Uczestnikiem może być każdy, nawet najmłodszy adept sztuki kulinarnej. Słuchacze nabywają wiedzę na temat kuchni tradycyjnej, produktów, zwyczajów lokalnych i uczą się, jak przygotować prezentowane potrawy, własnoręcznie je gotując w kuchni lub uczestnicząc w pokazie dzięki multimediom (transmisja na monitorze w sali warsztatowej). Poza kursami kulinarnymi w obiekcie odbywają się pokazy strażackie, warsztaty „Cegłowensis”, lekcje regionalizmu, zajęcia z twórczości ludowej, malarstwa, rzeźby, haftu oraz wystawy fotografii lokalnych artystów.
Źródło: http://ceglow.pl