frikase- kaszubska potrawa z kury na słodko. Przygotowywana była na wesela, chrzciny, komunie. Bez niej nie obyło się żadne przyjęcie. Serwowano ją zawsze na początku uczty, gdy wszyscy zasiedli do stołu. Najpierw podawano talerz gorącego rosołu, a następnie wielkie talerze z frikase. Do przygotowania tej potrawy potrzebny był sypki ryż zalany wrzącym mlekiem. Solono go do smaku i dodawano masła. Do ryżu przygotowywano biały słodko- kwaśny sos, do którego dodawano rodzynki. Potrawę tę podawano na półmisku , usypując kopiec ryżu, wokół którego układano ugotowane w rosole porcje mięsa bez kości. Całość polewano sosem i dekorowano gotowaną marchewką. Do dzisiaj to danie gości na kaszubskich stołach, często oprócz rodzynek dodaje się jeszcze agrest.
Na podstawie "Smak Kaszub, czyli kuchnia regionalna tradycja i przepisy..."
zdjęcie ze strony : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kaszubskie-fricasse-z-kurczaka
Kesz ukryty pod kordami, nisko. Zdjęcia powinny powiedzieć wszystko. Proszę zamaskować tak samo:)
Pamiętajcie o spisaniu z loogbooków literek i cyferek potrzebnych do finału!!
Na terenie projektu obowiązuje zakaz wjazdu do lasu pojazdami silnikowymi!!
Partnerami tego projektu są Powiat Bytowski, RDLP w Szczecinku, Nadleśnictwa: Bytów, Leśny Dwór oraz Trzebielino, Gminy Borzytuchom, Kołczygłowy i Trzebielino, Partnerstwo Dorzecze Słupi i Zrzeszenie Kaszubsko - Pomorskie.