Bardzo popularna na Kaszubach zupa z pokrojonej w kostki brukwi, ziemniaków i mięsa gęsi, przyprawiona majerankiem. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo pożywne. W kaszubskiej kuchni brukiew zajmuje ważne miejsce, gdyż charakteryzuje się ciekawym smakiem i intrygującym zapachem. Dawniej ziemniaki podawano często w zupie z warzyw, między innymi z brukwi i marchwi, gotowanych na mięsie. Mięso spożywano w małych ilościach. Siekana i w garnkach przechowywana gęsina, uchodząca za specjał kaszubski, służyła do kraszenia potraw i jako dodatek do zup.
źródło: www.pomorskie.eu
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Właściwe współrzędne w dodatkowym waypoincie.
WP nummer | Symbool | Soort | Coördinaten | Beschrijving |
---|---|---|---|---|
1 | Eindlocatie | --- | Współrzędne właściwe. |